Membránová technológia nachádza pri spracovaní mlieka veľké uplatnenie vďaka energetickej nenáročnosti a svojím špecifickým využitím. Ultrafiltrácia, nanofiltrácia a reverzná osmóza našla svoje uplatnenie v mliekarenskom priemysle pri spracovaní mlieka a srvátky.
Mlieko
Technológia s ultrafiltráciou (UF) a reverznou osmózou (RO) vyniká v odstraňovaní vody a koncentráciou špecifických zložiek mlieka. Takto zakoncentrované mlieko je možné využiť pri produkcii syra, alebo pri produkcii kondenzovaného mlieka. Zakoncentrovávanie mlieka sa taktiež využíva na redukciu nákladov spojených s transportom u producentov mlieka.
Srvátka
Mliečne sérum-srvátka, ktorá ostáva pri zrazení mlieka ako vedľajší produkt, obsahuje množstvo využiteľných látok ako je laktóza, bielkoviny, tuky, minerálne soli a vitamíny. Tento koncentrát sa často využíva vo výživových nápojoch, ale taktiež sa využíva na výrobu pekárenských výrobkoch, hotových jedál alebo ako prídavok pre zvieracie krmivo. Pomocou ultrfiltrácie (UF) je možné srvátku ekonomicky zakoncentrovať pred jej odparením a sušením.