potravinársky preimysel

Nápoje

Vďaka membránovej technológii sa zakoncentrovávajú, klarifikujú a purifikujú rôzne druhy nápojov.

Odstránením zákalu, proteínov a mikroorganizmov  je možné dostať plnohodnotný číry džús, zbavený nežiaducej horkosti, ktorý si zachováva svoju prirodzenú chuť.

Technológie uplatňujúce membránovú separáciu nachádzajú svoje uplatnenie  v nápojoch okrem iného aj pri fľaškovej vode, víne, pive a mlieku.

Mlieko

Membránová technológia nachádza pri spracovaní mlieka veľké uplatnenie vďaka energetickej nenáročnosti a svojím špecifickým využitím. Ultrafiltrácia, nanofiltrácia a reverzná osmóza našla svoje uplatnenie v mliekarenskom priemysle pri spracovaní mlieka a srvátky.


Mlieko

Technológia s ultrafiltráciou (UF) a reverznou osmózou (RO) vyniká v odstraňovaní vody a koncentráciou špecifických zložiek mlieka. Takto zakoncentrované mlieko je možné využiť pri produkcii syra, alebo pri produkcii kondenzovaného mlieka.  Zakoncentrovávanie mlieka sa taktiež využíva na redukciu nákladov spojených s transportom u producentov mlieka. 

Srvátka


Mliečne sérum-srvátka, ktorá ostáva pri zrazení mlieka ako vedľajší produkt, obsahuje množstvo využiteľných látok ako je laktóza, bielkoviny, tuky, minerálne soli a vitamíny. Tento koncentrát sa často využíva vo výživových nápojoch, ale taktiež sa využíva na výrobu pekárenských výrobkoch, hotových jedál alebo ako prídavok pre zvieracie krmivo. Pomocou ultrfiltrácie (UF) je možné srvátku ekonomicky zakoncentrovať pred jej odparením a sušením.

Technológia

Close Menu