Mikrofiltrácia je spôsob filtrácie, pri ktorom je možné oddeliť suspendované častice vo veľkosti 0,1-10 μm ( kvasinky 3-10 μm) pomocou špeciálnych membrán.

Mikrofiltrácia sa najčastejšie používa:

  • pri odstránení zákalu, častíc a kvasiniek z vína po skončení kvasného procesu
  • na zastavenie kvasného procesu, čo umožňuje produkciu vína s nižším obsahom alkoholu a vyšším obsahom cukru
  • na oddialenie začiatku kvasného procesu vďaka odstráneniu kvasiniek z muštu
  • ako prevencia znehodnotenia vína kvasinkami rodu Brettanomyces

Výhody mikrofiltrácie:

  • náhrada za filtráciu na kremeline
  • úspora času, energie a nákladov
  • zjednodušuje a urýchľuje proces filtrácie
  • jednoduchosť obsluhy zariadenia
  • automatizácia procesu filtrácie
  • možnosť aplikácie na ovocné šťavy a mušty
  • neovplyvňuje chuť, vôňu, arómu a ani farbu vína
  • zabezpečuje mikrobiologickú stabilitu vína
Close Menu